Vertrouwenspersoon voor managers en directieleden

Iedereen heeft recht op een (sociaal) veilige werkplek. Als werkgever voer je hier beleid op. Niet omdat het moet, maar vooral omdat een veilige werkplek belangrijk is voor het welzijn van je medewerkers en je organisatie en uiteindelijk kostenbesparend werkt. Onderdeel van dat beleid kan het aanstellen van een vertrouwenspersoon zijn. 

 

Maar hoe zit het dan met de management- en directieleden?

Als extern vertrouwenspersoon binnen het onderwijs, het bedrijfsleven en zorginstellingen heb ik in heel verschillende situaties mensen bijgestaan. Vaak zijn het medewerkers die zich richten tot de vertrouwenspersoon. Toch heb ik in de loop van de jaren ook van managementleden, HR-functionarissen en directieleden de vraag gekregen of zij bij mij als vertrouwenspersoon terecht konden. En dat kan want iedereen heeft recht een (sociaal) veilige werkplek.

 

Waarom de interesse in het bijstaan van management- en directieleden?

Wanneer meerdere meldingen bij jullie vertrouwenspersoon binnenkomen en een signaal bij het management / directie wordt neergelegd dan leidt dit vaak tot een situatie van schrik of ongemak. Afwachten, erop vertrouwen dat het zo'n vaart niet zal lopen of ontkennen is misschien verleidelijk maar verergert de situatie eerder dan dat er een oplossing uit voortkomt. 

 

Zit jij in een dergelijke situatie?

Wanneer jij als management- of directielid in een dergelijke situatie verkeert en een gesprek met een vertrouwenspersoon wenst, dan ben ik je graag van dienst. 

Ik luister naar jouw verhaal, en help je de situatie en mogelijkheden in kaart te brengen. Ook kan ik door jou te voeren gesprekken met je voorbereiden en eventueel als toehoorder aansluiten bij een gesprek. 

 

 

Het werkgebied van de vertrouwenspersoon

Het werk van de vertrouwenspersoon richt zich in de basis op twee pijlen: ongewenste omgangsvormen en integriteit. 

 

Ongewenste Omgangsvormen

De sociaal veilige werkplek, zoals o.a. in de Arbowet beschreven, richt zich op het voorkomen van ongewenste omgangsvormen.

Voorbeelden hiervan zijn:

  • pesten,
  • agressie en geweld,
  • discriminatie,
  • (seksuele) intimidatie en
  • machtsmisbruik

Stuk voor stuk redenen om je als medewerker niet langer (sociaal) veilig te voelen. Mogelijke gevolgen voor de medewerker die zich niet veilig voelt zijn piekeren, slecht slapen, collega's mijden, ziek worden of zelfs een burn-out krijgen. Er kunnen spanningen of conflicten op de werkvloer ontstaan. Zaken die je als werkgever graag wilt voorkomen. 

 

Integriteit

De tweede pijler waar de vertrouwenspersoon zich op richt is Integriteit. De vertrouwenspersoon Integriteit begeleidt medewerkers die onder andere diefstal, fraude, ernstige misstanden of inbreuk op het EU-recht vermoeden. Ernstige zaken die een organisatie diep kunnen raken.