Scheidingsmediation

 

Een scheiding zet jullie leven en dat van de kinderen op z'n kop. Je krijgt te maken met emoties, moet veel beslissingen nemen, hebt misschien onzekerheden over de toekomst en moet zaken regelen die je nog niet eerder hebt gedaan. Daarnaast hebben jullie misschien ook nog verschillende wensen ten aanzien van wat geregeld moet worden en hoe de onderlinge afspraken daarover eruit moeten zien. Wanneer jullie kiezen voor een scheidingsmediator om jullie scheiding te regelen dan kies je voor een gezamenlijke regeling. Een gezamenlijke regeling, waarin jullie samen keuzes hebben besproken en gemaakt, zorgt voor een beter draagvlak en hogere tevredenheid. De gesprekken hierover gaan niet altijd vanzelf en de mediator helpt jullie dan ook hierbij. 

 

Transparantie

In een periode waar je zoveel aan je hoofd hebt en die gepaard gaat met emoties, is het belangrijk goed overzicht te hebben en houden. Vanaf het eerste gesprek heb je overzicht over de onderwerpen die behandeld gaan worden en op welk punt van het traject je zit. Je kunt zelf bijdragen door stukken aan te leveren die nodig zijn voor de financiële afhandeling. En je krijgt vragen over wat je belangrijk vindt in de onderlinge omgang, de afspraken omtrent de kinderen en aspecten in de opvoeding. Je geeft de scheiding niet uit handen maar werkt zelf mee aan een respectvolle en prettige omgang in de toekomst.

 

De kinderen

Samen met de mediator bespreek je belangrijke punten zoals wat de hoofdwoning van de kinderen is, hoe de omgang eruit ziet, welke opvoedingsaspecten voor jullie belangrijk zijn of de viering van verschillende feestdagen en verjaardagen. 

Bij MB staan de kinderen centraal. Dat betekent dat de financiële zorg goed geregeld en vastgelegd moet zijn. Net als afspraken over tandartsbezoek, ouderavonden op school en andere praktische zaken. MB heeft een uitgebreid ouderschapsplan waarin je, afhankelijk van de leeftijd van de kinderen, jullie afspraken helder kunt vastleggen. Daar waar mogelijk stimuleert MB de betrokkenheid van de kinderen over deze afspraken. 

 

De financiële kant

Een scheiding geeft vaak veel vragen over de toekomstige financiële situatie. Vanaf het eerste gezamenlijke gesprek bespreken we in stappen hoe deze situatie in kaart gebracht wordt, welke stukken daarvoor ingeleverd moeten worden en hoe de berekening plaatsvindt. Jullie krijgen inzicht in deze berekening en ontvangen onderliggende documenten. Ook krijg je uitleg hierover en worden de afspraken overzichtelijk in het scheidingsconvenant vastgelegd. 

Vragen over een eventuele eigen woning, de bijdrage voor zorg en opvoeding van de kinderen of hoe het vermogen/de bezittingen verdeeld kunnen worden, spelen voor veel mensen die gaan scheiden. We bespreken het allemaal.  

Daar waar het wettelijk is toegestaan kun je zelf afspraken maken die het best passen bij jullie situatie en jullie voorkeur hebben.

 

Vastleggen van afspraken

De gemaakte afspraken worden vastgelegd in een scheidingsconvenant. En wanneer jullie minderjarige kinderen hebben ook in een ouderschapsplan. 

Wettelijk is vastgelegd dat het indienen van jullie scheiding/ouderschapsplan bij de rechtbank door een advocaat gebeurt. MB heeft afspraken met een advocaat die dit verzorgt.